joi, 16 decembrie 2010

Biserica de lemn din Şerbăneşti

Biserica de lemn cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil (Sf. Voievozi) din Şerbăneşti a fost construită în anul 1778 în satul Şerbăneşti din comuna Zvoriştea (aflată în judeţul Suceava). Ea se află localizată în cimitirul sătesc.
Biserica de lemn din Şerbăneşti a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava din anul 2004, având codul de clasificare SV-II-m-B-05652.

Istoric

Satul Şerbăneşti se află situat în comuna Zvoriştea, la o distanţă de circa 30 km de minicipiul Suceava, pe drumul spre Dorohoi.
Biserica din Şerbăneşti a fost construită în anul 1778 de către boierul Ioniţă Stârcea, în cimitirul din localitate. După alte surse, ar fi fost construită în anul 1785.
Lăcaşul de cult a suferit lucrări de reparaţii în anii 1855 şi 1890. El a fost acoperit cu tablă în anul 1890.
În anul 1993 preotul-paroh din Şerbăneşti a încercat să construiască o biserică de zid aproape lipită de bisericuţa de lemn. Ca urmare a demersurilor iniţiate de specialiştii de la Oficiul de Patrimoniu şi de cei de la Muzeul Naţional al Bucovinei, lucrările au fost întrerupte în 1994, dar fundaţia era deja săpată. Noua biserică din Şerbăneşti a fost sfinţită la 11 octombrie 2009, de către un sobor de 25 de preoţi, în frunte cu ÎPS Pimen Zainea, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
În aprilie 2010, Daniel Hrenciuc, şeful Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional din judeţul Suceava, a atras atenţia asupra faptului că cele 36 de biserici de lemn - monument istoric din Bucovina sunt pe cale de dispariţie. El a dat ca exemplu al bisericilor care riscă să se degradeze bisericile de la Putna, de la Vicovu de Jos, Moara, Lămăşeni sau Şerbăneşti

Arhitectura bisericii

Biserica de lemn din Şerbăneşti este construită din bârne de stejar orizontale, rostuite. Pereţii din bârne ai bisericii sunt placaţi cu scânduri vopsite cu verde. Acoperişul este din tablă.
Biserica este de tip navă, cu absida altarului poligonală. Pe latura de sud-vest, în dreptul intrării, a fost adăugat un pridvor cu etaj care este folosit şi ca turn-clopotniţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu