luni, 27 decembrie 2010

Comuna Zvoriştea - Reţeaua hidografică

Reteaua apelor de suprafata pe teritoriul comunei Zvoristea este destul de “stufoasa”, originea ei fiind determinata de peste 70 de izvoare, din care, cele mai multe au curgere permanenta, o parte fiind cu scurgere temporara. Din totalul izvoarelor, peste 40 se afla in zona impadurita a versantilor.

Izvoarele cu scurgere permanenta unindu-se formeaza peste 25-30 de paraiase, in cele din urma firavele cursuri de apa se unesc in afluentii Siretului din aceasta zona, paraiele:

  • Leahul cu afluentii: Trei izvoare, Lipovanul, Holea (Saraturi), Stanca, Janca si Tache;
  • Stancuta cu unicul afluent Comoara;
  • Valea Mare aduna afluentii din versantii estici ai masivului Vararia: Camnighel, Rotarului,
Poiana si Rosca, apoi, se varsa in Siret pe teritoriul satului Hantesti.

  • Buda izvoraste din dealul Gavanas, nu are afluenti, se varsa direct in Siret.
Aceste paraiase, local, au fel de fel de denumiri, de multe ori neluate in seama de cartografi. Asa se explica probabil neconcordanta existenta in privinta unor denumiri, de la o harta la alta.

Raul Siret izvoreste din Carpatii Padurosi din nordul Muntelui Lungu (1382 m) strabatand in cursul superior o vale transversala, pana in Depresiunea subcarpatica a Berhometelui (Ucraina). In aval, tot cursul urmareste o vale sub forma de culoar, fiind un adevarat colector submontan.

Bazinul hidrografic al Siretului are o suprafata de 44.858 kmp, prezentand o pronuntata asimetrie. Din suprafata totala, 73% se afla pe dreapta raului (32.618 kmp) si numai 27% (12.240 kmp), pe stanga.

Lungimea totala a raului este de 686 km, din care 576 km pe teritoriul Romaniei, din care 19 km dreneaza limita nordica si estica a comunei Zvoristea.

Siretul se incadreaza tipului de alimentare pluvial moderat si subteran moderat, cu o participare de 42,2% pentru sursele subterane si de 57,8 % pentru cele de suprafata, din care 33,2% provin din ploi.

In estul si sud-estul satului Poiana se afla baltile naturale: Balta Mare, Balta Neagra si Balta cu Turba.

Din categoria lacurilor cu origine antropica (iazuri), create artificial cu scop piscicol sau recreativ fac parte: Bucecea si Varfu Campului sunt cele doua acumulari de pe Siret, si acumularile mici de paraie: Iazul Todiriu pe paraul Leahu, Rasca si Hliboc, pe paraul Jacna si Comoara pe paraul Comoara.

Reteaua de apa potabila din comuna Zvoristea acopera 20% din necesarul comunei, iar in proportie de 80% alimentarea cu apa a comunei se realizeaza prin puturi de mica adancime realizate in regim privat.

Canalizarea este inexistenta, toate gospodariile beneficiaza de fose, construite impropriu, existand un pericol real de poluare a solului.

Printre proiectele prioritare ale comunei in perioada 2007 – 2013 se numara si extinderea retelei de alimentare cu apa potabila si realizarea retelei de canalizare si a statiei de epurare.

Terasele joase de lunca, avand altitudini relative de 0,5-2 m, pot sustine: grinduri, brate ori meandre parasite, adapostesc balti si mlastini, mai frecvente in amonte de Zvoristea.
Terasa cu inaltimi de 3-4 m, larg dezvoltata pe dreapta raului in amonte de Zvoristea.

Terasa inalta de lunca, avand altitudinea de 5-7 m, fasii aproape continue intre Lunca si Beresti, cu ingustari in zona Serbanesti si cu extinderi in amonte de Zvoristea (1-1,4 km).

Terasa de versant, inalta de 35-40 m, se dezvolta mai ales in jumatatea nordica a satului Serbanesti, ingustandu-se treptat catre Zvoristea, la nord de paraul Leahul disparand.

Terasa de 50-60 m se etaleaza fragmentar pe versantii estici ai gavanasului, in dealul Stancuta si pe versantii estici ai dealului Plesa, intre Slobozia si Beresti.

Terasa de 100 m altitudine relativa poate fi identificata insular in dealurile Zvoristea (Pietris) si Gavanasu, avand elemente morfologice puternic degradate.

Conurile de depunere sunt create de catre paraiele Stanca, Stancuta si Leahul.

Talvegul Raului Siret are 275 m la intrare in comuna (L. Zamostei) si 270 m la iesire (Beresti).

Platourile structurale cu altitudinea de 500-522 m domina cu aproape 250 m sesul Siretului, intre dealurile Dragomirna-Vararia.

Suprafetele structurale apar la sud-est de dealurile Zvoristea si Gavanasu, avand si o larga dezvoltare intre localitatile Poiana-Slobozia-Calugareni.

Vaile structurale:

- vaile subsecvente – Valea paraului Leahul, cu versantul drept abrupt, iar cel stang mai lin.

- vaile obsecvente – Vaile paraielor Manoleasa si Stanca.

- vaile resecvente apartin afluentilor Valea Mare si Stancuta.

Actiune omului asupra reliefului s-a manifestat prin lucrari de excavatie, constructii de diguri, canale, deblee si ramblee, acumulari de apa, consolidari de maluri, rectificarea albiilor etc.

Canalele s-au creat pentru rectificarea albiilor unor afluenti ai Siretului, contribuind la coborarea nivelului apei freatice si inlaturarea excesului de umiditate din sesul Siretului in zona Buda si Serbanesti.

Barajele si digurile se impun si se vor impune in relieful comunei, in special prin cele construite si in curs de constructie la acumularile de apa Bucecea si Varful Campului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu