luni, 27 decembrie 2010

Comuna Zvorîştea - Investiţii în infrastructură

Comuna Zvoristea este strabatuta de soseaua nationala DN 29 A care face legatura intre municipiile Suceava si Dorohoi.

Din DN 29 A deriva drumurile judetene: DJ 291 A care face legatura cu orasul Siret prin satele Dealu si Buda si DJ 208 B care traverseaza partea de sud-est a comunei prin satul Serbanesti, spre comunele Veresti si Bucecea. DJ 208 B  este asfaltat pana la intrarea in Beresti.

Drumurile comunale: DC 55 Zvoristea – Calinesti si DC 54 Zvoristea – Calugareni. DJ 291 A este usor balastat, nu poate fi practicat cu mijloace auto in caz de ploaie, decat expunandu-te la anumite riscuri. Poate fi practicat de mijloace hipo, iar pe vreme uscata si de masini. DJ 54 este modernizat si asfaltat pe toata lungimea lui.

Cea mai apropiata statie de cale ferata este Bucecea (16 km din centru comunei), sau Dorohoi (20 km), dar cele mai practice, cu legatura directa la marea retea feroviara a tarii, sunt garile Burdujeni (Suceava – nord – 27 km), Itcani (Suceava- Vest- 29 km) sau Scheia (Suceava- Est-31 km)

Aeroportul cel mai apropiat este aeroportul Salcea (Suceava)..

Comuna Zvoristea beneficiaza de drum asfaltat in proportie de 50%. Modernizarea drumurilor locale face parte din proiectele prioritare ale comunei in perioada 2007 – 2013.


 Infrastructura de utilitati

            Electrificarea comunei este realizata in proportie de 99.8%, printr-o linie electrica aeriana de 20 kw, un numar de 14 posturi de transformare si o retea de joasa tensiune.     

            Comuna nu este racordata la reteaua de gaz metan. Aductiunea de gaz metan reprezinta unul din proiectele prioritare ale comunei pentru perioada 2007-2013.

Alimentarea cu apa potabila se face din panza freatica prin fantani de tip rural, atat pentru gospodariile satesti, cat si pentru institutii, cu exceptia localului fostei Scoli Speciale Zvoristea, care dispune de o captare si distribuire proprie a unei surse de apa si un sistem local de epurare a apei uzate in puturi absorbante.

S-a finalizat alimentare cu apa potabila a satului Zvoristea cu cismele de tip stradal, iar a scolilor Zvoristea si Sebanesti prin puturi de mare adancime.

            Comuna nu are un sistem centralizat de canalizare a apelor menajere. Atat realizarea retelei de alimentare cu apa potabila cat si constructia sistemului de canalizare se afla printre proiectele prioritare ale comunei pentru perioada 2007-2013.

Serviciul public de salubritate nu este organizat in cadrul comunei. Gunoaiele si resturile menajere se depoziteaza in gropi fara o amenajare speciala, iar uneori acestea se arunca la intamplare. Sistemul de colectare si depozitare a gunoaielor menajere reprezinta unul din proiectele prioritare ale comunei pentru perioada 2007- 2013.

            Comuna beneficiaza de servicii de telefonie fixa si mobila, precum si de televiziune prin cablu si internet in  proportie de 100%.

Serviciul de telefonie mobila este asigurat prin retelele Vodafone, Orange si Cosmote.
 
  • - Planul de dezvoltare al administraţiei locale prevede măsuri menite să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale locuitorilor, să ridice standardul calitativ al designului local, serviciilor şi imaginii comunei în general, să ofere oportunităţi pentru intervenţia sectorului privat fie sub forma investiţiilor directe fie sub forma parteneriatelor. Sunt necesare investitii pentru reabilitarea drumurilor, alimentarea cu apă, canalizare, gaz metan, reabilitare reţea electrică, manipularea deşeurilor, amenajarea unor centre sociale, reabilitarea unor clădiri publice, lucrări ce ţin de cursurile de apă, dotarea administraţiei publice locale cu maşini şi utilaje necesare gospodăririi comunei, amenajarea unei staţii de alimentare cu carburanţi, dotarea instituţiilor publice cu aparatură şi tehnică modernă de lucru, dezvoltarea unor baze sportive ş.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu