luni, 27 decembrie 2010

Comuna Zvoriştea - Soluri

Solul este rezultatul actiunii unui complex de factori bioclimatici (clima, vegetatie si fauna) si geo-biomorfologici (conditii geologice, nivelul panzei de apa freatica, relief).

Clima cu mari amplitudini termice anuale si variatii ale conditiilor de precipitatii, imprima anumite caracteristici invelisului de sol. Formatiunile vegetale si fauna au, de asemenea, importanta in formarea diferitelor tipuri de sol. In functie de rezultanta activitatii acestor factori se creeaza anumite tipuri de sol.

Din punct de vedere al cartarii pedologice, teritoriul comunei Zvoristea se afla in zona cu predominanta solurilor brune de padure tipice si podzolite. Prezenta raului Siret cu al sau curs meandrat, cu perioade de inundatii, mai ales la inceputul verii, a determinat in partea nordica a comunei, pe suprafete mici, formarea unor soluri atipice, solurile aluvionare, aluviuni si soluri aluviale. Principalele tipuri de sol existente pe teritoriul comunei, in ordine descrescatoare a suprafetei ce o ocupa, sunt: soluri cernoziomoide, soluri brune luvice, luviosoluri albice, soluri gleice si pseudogleice, soluri negre de faneata, soluri aluviale si coluviale si complexe de soluri din zona de alunecari stabilizate. Pe suprafata acoperita de padure se identifica atat soluri cenusii cat si soluri brune de padure, soluri cu o textura lutoasa sau luto-argiloasa, formate pe roci bazice.

            Din punct de vedere al fertilitatii, 687 ha sunt soluri ce se incadreaza in clasa a II-a de fertilitate, iar 3984 ha sunt soluri ce corespund clasei a III-a de fertilitate. O suprafata de 121 ha de teren este expusa unei pronuntate degradari prin eroziune. Anterior anului 1990, in zona satelor Buda si Stancuta s-au intreprins ample lucrari de imbunatatiri funciare, pe suprafete care au totalizat peste 80 ha, prin care a fost eliminat excesul de apa si s-au creat conditii pentru irigarea culturilor.

Pe raza comunei Zvoristea nu exista un sistem de colectare si depozitare a deseurilor menajere, serviciul de salubritate fiind facut de catre locuitorii zonei prin infiintarea unor gropi de deseuri neamenajate care afecteaza terenul.

Printre proiectele prioritare ale comunei Zvoristea pentru perioada 2007-2013 se afla si realizarea unui sistem de colectare si depozitare a deseurilor.

Pe teritoriul comunei Zvoristea nu se desfasoara activitati industriale care sa produca reziduri. Deseurile zootehnice rezultate din amenajari in gospodariile particulare nu se neutralizeaza in instalatii si sunt folosite in proportie foarte mare ca ingrasamant natural.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu